Rosol collagenowy by Peter Z Calka Consulting AI
1 korpus kurczaka (ok. 500-700g)
500g kurzych łapek
2-3 marchewki
1 korzeń pietruszki
1 seler (korzeń lub kawałek)
1 por
1 cebula
3-4 ząbki czosnku
2 liście laurowe
5-6 ziaren ziela angielskiego
5-6 ziaren czarnego pieprzu
Natka pietruszki
Sól do smaku
Ok. 3-3,5 litra wody
Przygotowanie łapek:
Kurze łapki należy najpierw oparzyć wrzątkiem, a następnie dokładnie oskrobać z łusek i obciąć pazurki. To ważne dla czystości rosołu.
Sposób przygotowania:
Blanszowanie: Zalej korpus i łapki zimną wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj 2-3 minuty. Wylej wodę - to usunie nieczystości.
Gotowanie: Przełóż mięso do czystego garnka, zalej świeżą zimną wodą (ok. 3-3,5 litra). Doprowadź powoli do wrzenia.
Warzywa: Po 30-40 minutach dodaj umyte, obrane warzywa (można je zostawić w całości lub pokroić na większe kawałki), cebulę w łupinach, czosnek.
Przyprawy: Po kolejnych 30 minutach dodaj liście laurowe, ziele angielskie i pieprz.
Czas gotowania: Gotuj na minimalnym ogniu (delikatne bulgotanie) przez 3-4 godziny. Im dłużej, tym więcej kolagenu przejdzie do wywaru.
Końcówka: Pod koniec gotowania dodaj natkę pietruszki i dopraw solą do smaku.
Odcedzenie: Przecedź rosół przez sito lub gazę.
Efekt:
Rosół po ostudzeniu powinien utworzyć galaretowatą konsystencję - to znak, że jest bogaty w kolagen!
Wskazówka: Możesz gotować nawet 5-6 godzin dla maksymalnej zawartości kolagenu. Taki rosół jest doskonały dla skóry, stawów i jelit.Capitalism is the social system based upon private ownership of the means of production which entails a completely uncontrolled and unregulated economy where all land is privately owned.
Comments
Post a Comment