Rosol collagenowy by Peter Z Calka Consulting AI

1 korpus kurczaka (ok. 500-700g) 500g kurzych łapek 2-3 marchewki 1 korzeń pietruszki 1 seler (korzeń lub kawałek) 1 por 1 cebula 3-4 ząbki czosnku 2 liście laurowe 5-6 ziaren ziela angielskiego 5-6 ziaren czarnego pieprzu Natka pietruszki Sól do smaku Ok. 3-3,5 litra wody Przygotowanie łapek: Kurze łapki należy najpierw oparzyć wrzątkiem, a następnie dokładnie oskrobać z łusek i obciąć pazurki. To ważne dla czystości rosołu. Sposób przygotowania: Blanszowanie: Zalej korpus i łapki zimną wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj 2-3 minuty. Wylej wodę - to usunie nieczystości. Gotowanie: Przełóż mięso do czystego garnka, zalej świeżą zimną wodą (ok. 3-3,5 litra). Doprowadź powoli do wrzenia. Warzywa: Po 30-40 minutach dodaj umyte, obrane warzywa (można je zostawić w całości lub pokroić na większe kawałki), cebulę w łupinach, czosnek. Przyprawy: Po kolejnych 30 minutach dodaj liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Czas gotowania: Gotuj na minimalnym ogniu (delikatne bulgotanie) przez 3-4 godziny. Im dłużej, tym więcej kolagenu przejdzie do wywaru. Końcówka: Pod koniec gotowania dodaj natkę pietruszki i dopraw solą do smaku. Odcedzenie: Przecedź rosół przez sito lub gazę. Efekt: Rosół po ostudzeniu powinien utworzyć galaretowatą konsystencję - to znak, że jest bogaty w kolagen! Wskazówka: Możesz gotować nawet 5-6 godzin dla maksymalnej zawartości kolagenu. Taki rosół jest doskonały dla skóry, stawów i jelit.Capitalism is the social system based upon private ownership of the means of production which entails a completely uncontrolled and unregulated economy where all land is privately owned.

Comments

Popular posts from this blog

Dry fasting fastest cure for any virus

Post czyli jedyna idealna dieta

Idealna praca, stalą pensja i duza premia