New Collagen recepy by Magda Machulska AI bone broth

Rosół kolagenowy (zwany też bulionem kolagenowym lub bone broth) to tradycyjny, długo gotowany wywar na kościach, bogaty w naturalny kolagen, aminokwasy (jak glicyna, prolina), minerały i żelatynę. W Polsce zyskał popularność jako "płynne złoto" – eliksir wspierający stawy, skórę, włosy, jelita i odporność. W przeciwieństwie do zwykłego rosołu, gotuje się go znacznie dłużej (minimum 12–24 godziny, czasem nawet 2–3 doby), co pozwala na maksymalne wyciągnięcie kolagenu z chrząstek i ścięgien. Po schłodzeniu powinien mieć galaretowatą konsystencję. Korzyści zdrowotne Wspomaga regenerację stawów i chrząstek. Poprawia elastyczność skóry, nawilżenie i wygląd włosów/paznokci. Wspiera zdrowie jelit (dzięki glutaminie), odporność i regenerację mięśni. Niskokaloryczny, ale sycący i odżywczy. Prosty przepis na rosół kolagenowy (wersja drobiowa z kurzych łapek – najbogatsza w kolagen) Składniki (na ok. 4–6 litrów): 1–2 kg kurzych łapek, szyjek, skrzydełek lub korpusów (lub wołowych kości z chrząstkami/ogonami dla wersji wołowej). Opcjonalnie: kawałki mięsa (np. wołowe żeberka lub proga). Warzywa: 2–3 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, 1–2 cebule (opieczone dla koloru), por. Przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, pieprz ziarnisty, lubczyk, sól. 2–3 łyżki octu jabłkowego (pomaga wyciągnąć minerały z kości). Woda – tyle, by przykryć składniki o 5–10 cm. Przygotowanie: Kości i mięso umyj, zalej zimną wodą, dodaj ocet i odstaw na 30–60 min. Doprowadź do wrzenia, zbierz szumowiny (pianę). Dodaj opieczoną cebulę i warzywa, przyprawy. Gotuj na bardzo małym ogniu pod przykryciem 12–48 godzin (najlepiej w wolnowarze lub na płycie). Dolewaj wodę jeśli potrzeba. Odcedź przez sito/gazę, ostudź – powinien stężeć w galaretkę. Przechowuj w lodówce do 7 dni lub mroź porcjami. Pij ciepły (1–2 szklanki dziennie), używaj jako bazy do zup lub sosów. ms-fox.plkurzagora.plmojegotowanie.plpolonist.comannainthekitchen.com Smacznego i na zdrowie! Jeśli chcesz wersję wołową lub modyfikacje, daj znać. 😊1,3sCapitalism is the social system based upon private ownership of the means of production which entails a completely uncontrolled and unregulated economy where all land is privately owned.

Comments

  1. Rosół kolagenowy (zwany też bulionem kolagenowym lub bone broth) to tradycyjny, długo gotowany wywar na kościach, bogaty w naturalny kolagen, aminokwasy (jak glicyna, prolina), minerały i żelatynę. W Polsce zyskał popularność jako "płynne złoto" – eliksir wspierający stawy, skórę, włosy, jelita i odporność. W przeciwieństwie do zwykłego rosołu, gotuje się go znacznie dłużej (minimum 12–24 godziny, czasem nawet 2–3 doby), co pozwala na maksymalne wyciągnięcie kolagenu z chrząstek i ścięgien. Po schłodzeniu powinien mieć galaretowatą konsystencję.
    Korzyści zdrowotne

    Wspomaga regenerację stawów i chrząstek.
    Poprawia elastyczność skóry, nawilżenie i wygląd włosów/paznokci.
    Wspiera zdrowie jelit (dzięki glutaminie), odporność i regenerację mięśni.
    Niskokaloryczny, ale sycący i odżywczy.

    Prosty przepis na rosół kolagenowy (wersja drobiowa z kurzych łapek – najbogatsza w kolagen)
    Składniki (na ok. 4–6 litrów):

    1–2 kg kurzych łapek, szyjek, skrzydełek lub korpusów (lub wołowych kości z chrząstkami/ogonami dla wersji wołowej).
    Opcjonalnie: kawałki mięsa (np. wołowe żeberka lub proga).
    Warzywa: 2–3 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, 1–2 cebule (opieczone dla koloru), por.
    Przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, pieprz ziarnisty, lubczyk, sól.
    2–3 łyżki octu jabłkowego (pomaga wyciągnąć minerały z kości).
    Woda – tyle, by przykryć składniki o 5–10 cm.

    Przygotowanie:

    Kości i mięso umyj, zalej zimną wodą, dodaj ocet i odstaw na 30–60 min.
    Doprowadź do wrzenia, zbierz szumowiny (pianę).
    Dodaj opieczoną cebulę i warzywa, przyprawy.
    Gotuj na bardzo małym ogniu pod przykryciem 12–48 godzin (najlepiej w wolnowarze lub na płycie). Dolewaj wodę jeśli potrzeba.
    Odcedź przez sito/gazę, ostudź – powinien stężeć w galaretkę.
    Przechowuj w lodówce do 7 dni lub mroź porcjami.

    Pij ciepły (1–2 szklanki dziennie), używaj jako bazy do zup lub sosów.
    ms-fox.plkurzagora.plmojegotowanie.plpolonist.comannainthekitchen.com




    Smacznego i na zdrowie! Jeśli chcesz wersję wołową lub modyfikacje, daj znać. 😊1,3s

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Dry fasting fastest cure for any virus

Post czyli jedyna idealna dieta

Idealna praca, stalą pensja i duza premia